Mama către fiica de 18 ani,

Draga mea,

 

Nu e o scrisoare de la un admirator secret, ştiu ca ar fi fost cool să primeşti aşa ceva de ziua ta, poate cândva o vei primi, dar la o altă aniversare… aste e doar de la mama. https://livrezdragoste.ro/scrisoarea-ta/

Azi ai împlinit 18 ani, eşti în sfârşit majoră, ceea ce de altfel aşteptai de mult timp.

Am trecut împreună prin etapele esenţiale ale creşterii tale şi temerile mele de „început de carieră” în profesia de mamă, s-au schimbat în speranţe.

Speranţele mele sunt legate de sufletul tău frumos, luminos şi bun.

Am să-ţi amintesc mereu singurul sfat, pe care şi eu l-am aplicat în viaţa mea şi a funcţionat, de la care pleacă toate cele câte îţi voi spune aici:

 

Să fii bună pentru ca să poti să fii fericită!

Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Adevarata fericire în tine răsare şi-n tine-nfloreşte şi leagă rod, când ţi-ai pregatit sufletul pentru ea. Nu vine de la alţii. Ea vine din bunătatea şi iubirea ce cresc în sufletul tău zi de zi. Fericirea locuieşte doar în sufletele bune.

Şi pregătirea pentru fericire este o operă de fiecare clipă, fii răbdătoare! – când pierzi răbdarea, împrăştii tot ce-ai inşirat şi iar trebuie s-o iei de la început. De aceea şi vezi aşa de puţini oameni fericiţi cu adevărat. Aşa încât, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei sau al minciunii.

Fii severă cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet îngăduitor cu cei răi. Asta nu înseamnă să nu te iubeşti, înseamnă să fii corectă şi obiectivă cu tine.

Fă-te mică, fă-te neinsemnată de câte ori deşteptăciunea şi mândria te îndeamnă să strigi: “Uitaţi-vă la mine!” – fii modestă! . Asta nu înseamnă să nu te bucuri de reuşitele tale.

Te vei lovi de multă prostie, în lumea asta. Ai grijă să nu se lipească şi de tine!

 

Chiar dacă, pe drumul vieţii eu voi încerca să te protejez de tot răul care te înconjoară, cele mai multe lecţii va trebui să le înveţi singură. Mulţi vor încerca să te manipuleze şi rar vei găsi un om care să te ajute, fără a-ţi cere nimic în schimb. Tu să nu faci la fel!

De cele mai multe ori vei călca strâmb şi vei avea regrete. Nu trebuie să le ai! Fiecare întâmplare, fericită sau nu, se adaugă la experienţa pe care o cumulezi de-a lungul vieţii. Doar ai grijă de câte ori faci aceeaşi greşeală. Nu trebuie să te minţi singură, de la un anumit număr încolo, nu se mai cheamă greşeală! Se cheamă prostie. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătura şi din durerile altora şi din exemplele de viaţă pe care le întâlneşte, Bibi am încredere că şi tu o poţi face.

Trăieşte conştient această viaţă, îţi va fi mai uşor să înţelegi, să simţi şi să vezi .Tu ai inteligenţa emoţională nativă, foloseşte-o mereu – simte şi fă ceea ce simţi.

Despre dragoste…hmmm…greu de vorbit şi mai ales de scris….nici nu cred că vreau să-ţi spun multe pentru că încă învăţ …aici fiecare are poveştile şi experienţele lui …eu când m-am îndrăgostit, am iubit din toată inima, deci :

Când va veni vremea și te vei îndrăgosti, iubește acea persoană din toata inima, necondiţionat.

Ăsta e esenţialul, teorii putem dezvolta pe mii de pagini.

Nu există în lumea asta o emoţie mai puternică, mai sinceră, mai adevarată decât iubirea în forma cea mai pură. Un om care să îţi ofere iubire şi linişte doar dintr-o simplă privire, un om în braţele căruia să te simţi – acasă.

Abia aştept ziua în care te vei îndrăgosti pentru prima oară serios, sper să-mi spui. Dacă nu, oricum voi şti după zâmbetul larg şi privirea încărcată de emoţie, pe care nu vei reuşi să mi-o ascunzi. Nu vei dormi nopţi în şir cu gândul la primul sărut şi te vei imagina în rochie de mireasă, alături de el, chiar dacă îmi repeţi de câţiva ani în mod constant că nu te vei mărita şi că nu vei avea copii . Mi-l vei prezenta la un moment dat şi cu siguranţă voi crede că meriţi ceva mult mai bun.

Lăsând gluma la o parte, voi aprecia faptul că există lângă tine un bărbat care te face fericită şi are grijă de tine, atunci când eu nu sunt în preajma ta. Dacă relaţia voastra va funcţiona voi fi şi eu fericită pentru tine şi voi dansa la nunta ta, toată noaptea. Abia aştept! Despre nepoţi…nu mai spun, ştii tu destul de bine.

Hello! aici realitatea intervine şi ne spune conform statisticilor că în cele mai multe cazuri, prima iubire nu rezistă pentru totdeauna iar când clipa despărţirii va veni, voi fi umărul pe care îţi vei sprijini obrazul încărcat de lacrimi. Promit să-ţi gătesc paste şi să cumpăr o sticlă de bere pe care s-o share-uim împreună.

Nu căuta iubirea cu disperare, căci așa nu vei găsi decât iluzie și dezamăgire. Când va veni fără să ştii, când fără veste vei constata că iubeşti, atunci e momentul potrivit.

Nu imi doresc să suferi vreodată din dragoste, dar dacă se va întâmpla, acea experienţă te va ajuta negreşit să te cunoşti, să ştii ce îţi doreşti cu adevărat de la o relaţie.

Vreau să cunoşti iubirea adevarată, chiar dacă până acolo vei trece şi prin niţică suferinţă.

Despre el, numai de bine…. dar tu să nu te uiţi doar la ambalaj.

 

Iţi doresc combinaţia perfectă ….şi frumos şi bun şi sincer şi muncitor şi tandru şi… şi… dar se întâmplă rar… frumuseţea doar nu îți va ține nici de foame, nici de sete, e adevărat că dacă nu eşti suficient de pregătită te va ameţi pentru scurtă vreme.

Degeaba e frumos dacă e prost sau meschin sau egoist.

Sufletul tău cu ce se alege?

Să nu conteze câți bani are. Să conteze cât de mult te iubeşte. Să nu te arunci în brațele ușorului, ci să muncești să fii independentă. Să nu atârni de portofelul lui.

Merită să ai tot ce vrei în schimbul sufletului tău?

Să promită puțin și să facă mult. Dacă vrei să îți împarți viața cu un bărbat, alege unul practic, unul care știe că promisiunile lui prind valoare când sunt argumentate cu fapte.

Un bărbat care mai mult vorbește decât face, îți va spune mai mult decât simte cu adevărat.

Alege-l pe cel care care în fiecare dimineaţa vrea să îl vezi când deschizii ochii, vrea să te ţină în braţe şi să te sărute.

Încearcă să iubești fără temeri. Să nu te temi dacă simți că inima își ia zborul din pieptul tău și va ateriza fix pe sufletul lui. Să nu frângi zborul de teama de înălțime. Iubirea te înalță. Să nu iubești cu jumătăți de măsură pentru că vei avea jumătate de suflet gol, iar cea mai mare fericire e când ai sufletul plin de persoana pe care o iubești.

 

Iubeşte!

 

Să ierți, dar să ierți doar ceea ce nu îți calcă în picioare demnitatea şi sufletul.

Să nu fii geloasă şi să nu accepţi gelozia. Iubirea înseamnă libertate.

Să nu minți şi să nu accepţi minciuna. Să nu crezi că poți minți doar o dată – prima dată este mai greu, apoi pierzi șirul. Dacă te minte el, pleacă și caută bărbatul care își poate asuma faptele, vorbele și iubirea ta.

Să fii o femeie puternică și să nu înțelegi că puternic înseamnă să nu plângi. Puternic înseamnă să plângi până nu mai poţi apoi să te ridici şi să mergi mai departe cu curaj şi asumare.

 

Despre credinţă…. chiar dacă nu conştientizezi încă importanţa ei, pe drumul vieţii sigur o vei căuta, pentru că în viaţă nimic nu este posibil fără Dumnezeu. Însăşi viaţa ta a fost darul lui binecuvântat la ruga mea. Dumnezeu este iubire. Dumnezeu pune început bun şi rost vieţii şi oricărui lucru pe care-l facem. Oamenii fără credinţă sunt derutaţi şi mereu aleargă obosindu-şi viaţa, sunt bolnavi, nu îşi găsesc liniştea, nu au pacea interioară şi echilibru, fiindcă credinţa este cea care dă un sens şi un rost existenţei noastre.

De câte ori simţi că nu mai este nicio altă cale să îţi pleci genunchii şi să te rogi din toată inima ta Domnului .De câte ori eşti mulţumită şi ai o realizare cât de mică să nu uiţi să te rogi şi să mulţumeşti Domnului pentru toate.

Fiecare zi ar trebui să fie începută cu recunoştinţă pentru că trăim şi pentru că ni s-a dat această viaţă.

Să nu uiţi de Dumnezeu!

Domnul să te binecuvânteze draga mea cu ani mulţi, sănătoşi, frumoşi, cu o familie frumoasă, cu împliniri şi cu linişte şi pace în viaţa ta!

 

De aici, scrisoarea o voi transforma într-o declaraţie de dragoste … dragoste de mamă!

 

Pentru că dragostea mea este aceea care te va însoţi prin viaţă, prin toate experienţele existenţei tale, chiar şi după ce corpul meu fizic nu va mai fi în această lume.

Sunt convinsă că iubirea unui părinte trăieşte şi dincolo de moarte. Aceasta nu este flexibilă, nu se modifică niciodată, este intensă, stabilă şi veşnică.

Vei trece prin examene şi te vei simţi copleşită de probleme şi obstacole. Te voi ajuta să le depăşeşti cumva pe toate şi îţi voi spune mereu că, orice şut în fund e un pas înainte.

Ceea ce vreau să spun, de fapt, este că te voi iubi din prima până-n ultima clipă şi că-ţi voi fi mereu alături, indiferent de câte alegeri greşite vei face.

Poate nu te voi înţelege de multe ori, dar te voi iubi!

 

M-am gândit să-ţi scriu despre fericire. Dar mi-am dat seama că fericirea o învăţ zilnic, inclusiv de la tine. Pentru că ştii să zâmbeşti frumos, sa râzi senin şi cu poftă şi să te bucuri de tinereţe şi viaţă . Îmi place că ştii să te impui, chiar dacă uneori mai depăşeşti limitele bunei cuviinţe, că ştii să-ţi strângi pumnii şi să ceri dreptul tău la libertatea de a alege.

Vreau sa-ţi spun că oamenii, nu sunt fericiţi tot timpul, ar fi ideal să fie. Cu cât trece viaţa, fericirea nu se mai calculează în ani, ci în clipe.

Păstrează-ţi sufletul de copil cât mai mult timp în viaţă, aşa vei reuşi să fii fericită mai mult timp. Şi nu uita să te joci…. Fericirea este ascunsă în lucruri imposibil de măsurat. Fericirea e ascunsă în gesturi, în priviri, într-o simplă îmbrăţişare şi trăieşte în tine. Încarcă-te cu cât mai multe momente fericite pentru ca să poţi trece prin momentele grele ale vieţii.

Vor exista clipe când vei simţi că toată lumea e împotriva ta şi vei decide să te răzbuni pe mine. Ceea ce ai început să faci. Te vei închide în camera ta, vei asculta muzica unor artişti înţeleşi doar de sufletul tău şi o vei suna pe Iulia. Vei urla în pernă, vei arunca lucruri şi vei mormăi primele înjurături. Nu te voi condamna, voi încerca să înţeleg! Tu vei privi gestul meu ca pe o dorinţă de a te controla şi te vei răzvrăti şi mai tare împotriva mea. Relaţia dintre mamă şi fiică, plină de pasiune şi uneori încordată, gravitează în jurul sfaturilor, pe care prima le dă şi cea din urmă ajunge să le accepte, după ce a comis propriile greşeli. Asta e viaţa, nici copilul tău probabil nu le va asculta dar o mamă mereu încearcă să te scutească de experienţele grele, nu spun că e şi corect, până la urmă înveţi mai bine din propriile greşeli, dar cred că iubirea e de vină, cred că e un dat ce există în noi mamele din momentul în care se dezvoltă o viaţa nouă înlăuntru nostru.

 

Te iubesc!

 

Preţuieşte oamenii din viaţa ta, fii recunoscătoare pentru fiecare persoană pe care o întâlneşti în existenţa ta, bună sau mai puţin bună, fiecare în parte te va învăţa ceva – vei primi o lecţie sau o binecuvântare, indiferent dacă lecţia e plăcută sau mai puţin plăcută te va ajuta să te dezvolţi şi să creşti ca om, ca spirit.

Să iubeşti oamenii din toată inima. Necondiţionat! Să iubeşti oamenii mai săraci ca tine. Să iubeşti bolnavii şi să le dăruieşti tot ce ai mai bun – o particică din frumuseţea sufletului tău.

Viața îți dă doar uneori a doua șansă, dar nu aș vrea să te bazezi pe asta ci să încerci să faci lucrurile bine din prima şi să nu faci compromisuri. Conştiinţa ta este bine să ţi-o păstrezi mereu curată.

Ai avut o copilărie frumoasă, zic eu, fără traume şi greutăţi, cum poate alţi copii nu au, nu ţi-am oferit lux ci normalitate şi cred că am făcut atât cât ne-am priceput noi mai bine să creşti armonios şi în iubire.

Dincolo de rezultate bune la învăţătură, copii se nasc cu multe alte calităţi.

Eşti puternică, curajoasă, generoasă şi demnă de respect. Să nu uiţi asta!

Alege să ai lângă tine, de-a lungul vieţii, pe cât posibil, oameni lângă care sa evoluezi. Oameni care fac lucruri frumoase, oameni care te stimuleaza să faci lucruri bune, oameni veseli cu simţul umorului. Oameni care reuşesc în ceea ce fac şi care te motivează şi pe tine să faci lucruri frumoase şi cu pasiune . Cultivă prietenia şi iubirea . Rămâi alături de oameni dragi. Încearcă să îi ajuţi când aceştia au nevoie de tine. Bucură-te de reuşitele lor şi stai alături de ei când au mai mare nevoie de tine.

Să ai grijă de sufletul, inima şi mintea ta. Să nu iţi pierzi energia cu lucruri mărunte. Şi să nu iţi faci un scop din a încerca să mulţumeşti pe toată lumea.

Să nu te iroseşti!

În vorba asta intră atât de multe lucruri. Să nu alergi în stânga şi în dreapta după cai verzi pe pereţi, să ai mare grijă la tentaţii şi să încerci să îţi faci drumul în viaţă cât mai simplu şi mai lin cu putinţă.

Pe cât posibil încearcă să faci ceea ce îţi place, ce îţi stârneşte pasiunea, explotându-ţi talentele native.

Am vorbit noi de mai multe ori pe tema asta, fă ceea ce simţi că ţi-e uşor şi natural să faci, îţi va fi mai uşor în munca pe termen lung. Asta nu înseamnă că nu poţi încerca şi alte lucruri, acceptă provocarea dacă ea te poate dezvolta.

Să faci sport şi să călătoreşti atunci când ai ocazia. Să înveţi cât mai multe lucuri de la oamenii din jurul tău. Să ai grijă de sănătatea ta mereu, să înţelegi cât de importantă este prevenţia şi să te informezi mereu, a neglija sănătatea înseamnă a te expune inutil unor suferinţe. Sănătatea este bunul cel mai de preţ pe care îl ai, pentru că dacă tu eşti întreagă la minte şi la trup vei putea învăţa, alerga, munci sau pleca acolo unde visezi cu mintea. Gândeşte-te că orice mic handicap – o lovitură la un deget, o rană etc – te ţin în loc să faci cele mai mărunte lucruri. O boală pe termen lung este invalidantă, îţi va răpi din frumuseţea şi lungimea vieţii dacă nu ai grijă de sănătatea ta.

Să ai grijă de sănătatea ta!

Să îţi iubesti şi să îţi preţuieşti familia, părinţii, bunicile, sora, pritenii. Bucură-te de ei cât încă sunt pe pământ şi nu în gând şi nu îi uita când te părăsesc.

Ei trăiesc atâta timp cât tu îi mai porţi în sufletul tău.

Nu pierde nicio ocazie de a le spune celor dragi cât de mult îi iubeşti în fiecare zi.

Să nu renunţi niciodată la ceea ce iţi doreşti cu adevărat, să te ridici mereu, oricât de greu ar fi. Să-mi dai mâna de câte ori te simţi singură sau înfrântă, căci te voi prinde şi te voi ajuta să te ridici, să te scuturi de praf şi să continui, zâmbind şi cu lacrimile şiroind pe obraz. Să nu renunţi, căci renunţarea este adevăratul eşec!

Visul tău este mai important decât orice prevenţie si dorinţă a mea să te protejez! Deci îndrăzneşte să visezi şi îţi doresc să găseşti mereu determinarea de a-ţi împlini visul.

Să nu renunţi la vis!

Îmi voi spune părerea de fiecare dată, ca şi până acum, căci ăsta mi-e rolul de mamă, dar decizia finală îţi va aparţine.

Să mă ierţi de fiecare dată când părerea mea nu va rezona cu tine sau când ideile mele nu le vor susţine pe ale tale.

Eu le voi spune totuşi, ca să iei din ele tot ceea ce consideri că te va ajuta pe viitor.

Nu mă voi supăra niciodată pe tine atunci când nu îmi vei urma sfatul, mă voi bucura dacă ai devenit stăpână pe tine, pe sufletul tău, pe viaţa ta.

Voi fi extrem de fericită să văd că ştii mereu ce vrei de la viaţă, că ai personalitate puternică şi munceşti pentru visele şi dorinţele tale şi crezi în tine.

Să crezi în tine! Să îţi asumi şi consecinţele hotărârilor tale!

Apreciază şi preţuieşte ceea ce ţi se oferă. Nu râvni şi nu invidia pe nimeni pentru ceea ce are şi tu nu ai.

Acceptă că prietenii se mai schimbă şi nu te face vinovată pe tine pentru că nu i-ai ales bine. Două persoane nu pot fi niciodată la fel. Este important să împărtăşiţi aceleaşi valori, să aveţi pasiuni comune. Dar înconjoară-te mereu de prieteni cu care ai libertatea de a fi tu însăţi.

Citeşte şi visează cât mai mult timp posibil!

Râzi cât mai mult, asta îţi va da o energie pozitivă. Dansează dacă vrei, fără a te ruşina că nu ai luat lecţii în acest sens. Dansul eliberează. Cum spuneam, învaţă să te simţi bine cu tine. Dacă tu nu te accepţi aşa cum eşti, nici alţii nu o vor face.

Acum îţi repet ceva ce ai mai auzit, învaţă în continuare limbi străine, ele îţi vor fi de folos în spaţiul universal în care trăim. Nu am finalizat acest capitol care de altfel rămâne veşnic perfectibil.

Învaţă mereu!

Spune ”te iubesc” atunci când simţi asta!

Iartă înainte de a fi prea târziu!

Călătoreşte! cunoaşte oameni, culturi, civilizaţii şi locuri noi cât mai des posibil. Încearcă mâncăruri, stiluri, obiceiuri sau atracţii locale, pentru că experienţele şi senzaţiile sunt cele care râmân ca amintire. Plus că e cel mai plăcut mod de a-ţi încărca bateriile şi a merge mai departe şi un mod ok de a-ţi cheltui banii înaintea hainelor.

Îţi mulţumesc că m-ai ales pe mine să îţi fiu mamă!

 

Zbor frumos şi lin, cu cer senin şi soare pe drumul vieţii !

Eşti pregătită să-ţi desfaci larg aripile şi să pleci în călătoria ta prin această lume.

Fără teamă, zboară !

 

 

 

Te iubesc, copil vesel şi frumos!

Mama

 

9 Comments

 1. Felicitări. De-a dreptul splendid.
  Unul din cele mai frumoase lucruri pe care le-am citit în viața mea.
  Mult succes în continuare!

 2. De-a dreptul impresionant! Sincer, mi-au dat lacrimile in timp ce citeam, iar la final m-au cuprins niste emotii coplesitoare. Felicitari! :*

 3. Felicitari! Bineinteles ca lacrimile nu se mai opreau, dupa ce am citit aceasta minunata scrisoare, dar sunt mamica, iar fetita mea implineste maine 18 ani. Si vreau sa va spun ca am gasit in cuvintele dvs tot ce simt pentru fetita mea. M-a emotionat foarte mult. Multumesc pentru ca ati reusit prin cuvintele dvs sa-mi bucurati sufletul.

 4. M-ai impresionat pana la lacrimi draga Adela,
  Sa-i dea Dumnezeu fetei tale tot ce-i mai frumos, tot ce ti-ai dorit tu si nu ai avut!!!

 5. Iti multumesc mult,m-ai ajutat cu acest text sa-i pot spune fetei mele, care va implini maine 18 ani,tot ce trebuie sa spuna o mama ficeei ei.Foarte tare,Multumesc!

 6. Minunat articolul! Multumesc din suflet pentru toate cuvintele si simtirile detaliate asa de frumos in acest articol, la sfarsit mi-au dat lacrimile… fata mea implineste peste 3 zile 18 ani iar prin acest articol, m-ai ajutat enorm sa reusesc sa-mi pun gandurile in ordine pentru a-i putea spune ceea ce simt. Multumesc din suflet si-ti doresc numai bine alaturi de fetita ta.

Leave a Reply

NewsletterAboneaza-te

Fii la curent cu noutățile Livrez dragoste! Abonează-te la newsletter !

Shopping Cart

No products in the cart.